maandag 2 november 2015

Food and the city: lekker eten in Rotterdam

Vorige week kwam het heuglijke bericht dat Rotterdam op de topstedenlijst van de Lonely Planet op nummer vijf staat! Rotterdam wordt met de dag populairder en daar ben ik als inwoner best wel een beetje trots op. Gewoon, omdat ik het een fantastische stad vind om in te wonen waar nu eindelijk een beetje erkenning voor komt. 
Niet alleen als toeristische trekpleister, met architectonische hoogstandjes als de Markthal en Centraal Station, maar ook als foodstad doet Rotterdam inmiddels niet meer onder voor andere grote steden. En laat nou juist dat lekker eten hot item zijn de laatste tijd. Waar je in de stad als foodie precies je hart kunt ophalen lees je wellicht op De Buik van Rotterdam, het grootste foodblog van Rotterdam (en Nederland?) met honderden artikelen over de Rotterdamse foodcultuur. Dat is leuk en handig, zo'n site, maar er is meer! Niemand minder dan (food)journalisten Wim de Jong en Frank van Dijl, die lange tijd als oprichters en redacteurs verbonden waren aan De Buik maar nu helaas niet meer, hebben de mooiste en beste plekken gevangen op papier. Er gaat toch niets boven een echte papieren gids? Wie van Rotterdam houdt of van lekker eten, en helemaal wie van beide houdt, moet de volgende twee boeken  daarom in zijn kast hebben staan:

Wat is Rotterdam toch heerlijk

Bij uitgeverij Good Cook verscheen de culinaire reisgids Heerlijk Rotterdam. Overzichtelijk ingedeeld per gebied is dit het ideale naslagwerk om waar dan ook in de stad je weg te vinden naar de beste tentjes. Te beginnen bij het prachtige, iconische Centraal Station, een attractie op zich. In het alfabetische register achterin tel ik 347 namen van tenten en festivals die de moeite waard zijn. Keuze genoeg dus. Erg fijn is ook het register per categorie. Zo vind je in een klap de juiste bakker, lunchtent of ijssalon. In het boek staan natuurlijk mijn all time favorites Hopper voor goede koffie en een smakelijke lunch, O'Pazzo waar wij heel wat pizza's naar binnen hebben gewerkt, Caffè Booon waar ik meestal mijn zakelijke afspraken heb, Soi3 waar ik op luie dagen pad thai bestel en laat thuisbezorgen en Café Rotterdam waar ik altijd heen ga voor het uitzicht op zowel de Maas en de stad als op de borden met de prachtig opgemaakte gerechten. Wel mis ik in deze gids Ter Marsch & Co, onze favoriete burgertent. Maar goed, er is dan ook echt heel veel te vermelden.


En toen kwam er een stadskookboek

Vorige week was ik bij de lancering van het stadskookboek Rotterdam. Een klein feestje bij Kookpunt Rotterdam op het Noordplein. Ik had nog niet eerder van een stadskookboek gehoord. Even googlen leert dat er alleen een Apeldoornse variant bestaat: Dik Apeldoorns Stadskookboek. En nu dus Stadskookboek Rotterdam, uitgegeven door Mo'media. Niet zo dik, 176 pagina's, maar wel een lekker groot formaat. En een schitterende opmaak. Een boek dat heerlijk naar boek ruikt. We vinden er verhalen over chefs, over hotspots en over culinaire pioniers. Wie zetten Rotterdam zo culinair op de kaart? We zien Milan Gataric, bij wie ik een keer heerlijk Italiaanse vleeswaren mocht proeven. We maken kennis met Derk Jan Wooldrik, die een heerlijke Napolitaanse pizza maakt bij BIRD. We leren de toch best beroemde Herman den Blijker kennen en ontmoeten vele andere bijzondere chefs. Een aantal van hen liep ook rond op het lanceringsfeestje en Sieberen Meerema hield een poëtisch praatje voor de schrijvers.
Maar een kookboek zou geen kookboek zijn als er niet ook recepten in staan. Vera de Sterke stond de mannen bij in de redactie en nam de recepten voor haar rekening. 32 stuks. Er zit van alles bij: hamburgers, risotto, polpette di melanzane (aubergineballetjes, die ga ik proberen te maken!) en de coffee crumble cake van Koekela!


Toen ik met een gesigneerd exemplaar van het Stadskookboek onder mijn arm weer op huis aanging, kreeg ik nog een goodiebag met daarin de 100% Rotterdam-gids, geschreven door Nina Swaep die ook op het feestje was. Die gids had ik natuurlijk al, dus daar maak ik graag iemand anders blij mee. Wil jij 'm hebben? Volg mij dan op Twitter (of vind mijn Facebook-pagina leuk) en vertel me hieronder wat jouw lievelingsplekje in Rotterdam is en waarom.

5 opmerkingen:

 1. Ik weet (nog) niet zo veel van de stad Rotterdam maar in 'Blijdorp' ben ik weleens geweest en dat is dan ook tot nu toe mijn lievelingsplekje in deze stad maar wie weet word dat binnenkort iets anders als ik deze gids win waar ongetwijfeld veel leuke plekjes in staan!
  Ik volg je ook op twitter @es2511

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn schoonfamilie komt uit de buurt van Rotterdam, dit boek lijkt me ideaal om wat meer van Rotterdam te weten te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afgelopen zomer twee weken op huis en katten van zoon en schoondochter gepast, dus toen ging er een wereld open voor deze Zeeuwse dame. Van mijn schoondochter kreeg ik een mooie lijst met culinaire adresjes, dus ik heb heel veel leuke adresjes in Rotterdam gezien die 2 weken. (en 5 kilo aangekomen....)
  Een koekjesproeverij bij de Koekela, de beste hamburger van Rotterdam gegeten bij Ter Marsch, koffie bij Kopi Soesoe, een kaasplank (Booij kaasmakers) en worstplank (firma Bijten) met veel lekkere bieren (Kaapse Brouwers) in de Fenix Food Factory, een bierproeverij bij stadsbrouwerij de Pelgrim, heerlijk gegeten bij Uit je eigen stad, een stroopwafel bij Stroop, een drankje met een hapje in de Alohabar, over de luchtsingel gelopen, de markthal bekeken, naar de kookwinkel geweest, oosterse hapjes gegeten bij Le Souq, bruisende festivals bezocht zoals Duizel in het Park, Ketels aan de Kade, het Hop bierfestival, Swan market, op veel terrasjes gezeten in de Witte de Withstraat, plus wat ik nog vergeet.
  En nu vraag je mij wat mijn lievelingsplekje is??
  ehhhhhh..... Misschien heb ik zo'n gids nodig om nog meer te gaan bekijken ;)
  Mag mijn lievelingsplek ook gewoon heel Rotterdam zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse,

   stuur je even je gegevens naar info@miriambunnik.nl? Dan krijg je van mij de reisgids toegestuurd.

   Groeten,
   Miriam

   Verwijderen