Wie van de Italiaanse keuken houdt, kan in Nederland
gelukkig overal zijn hart ophalen. Nou ja, overal? Lang niet alle Italiaanse
restaurants zijn ook echt authentiek en de moeite waard. Omdat Italië nogal
uiteenvalt in regionale stukjes, en daarmee ook een grote variëteit heeft aan
traditionele, maar regionale gerechten, kun je eigenlijk moeilijk spreken van
de Italiaanse keuken. Sla de Culinaria er maar op na en je ziet dat elke regio
wel z’n eigen recepten kent. Toch bestaan er Italiaans kwaliteitsnormen waaraan
uiteindelijk een echt ‘Italiaans’ restaurant moet voldoen. De Accademia Italiana della Cucina,
opgericht in 1953, zorgt ervoor dat die tradities uit de Italiaanse keuken in
stand worden gehouden en beschermd. Het Marchio
Ospitalità Italiana ziet erop toe dat ook buiten Italië de regels worden nageleefd.
Belangrijke eisen zijn bijvoorbeeld dat het menu in correct Italiaans moet zijn
geschreven en dat er minstens één bedienend personeelslid is dat in het
Italiaans kan communiceren. Verder moet de chef van minstens vijf gerechten
weten wat de herkomst, de inhoud en de bereidingswijze is en over de juiste
deskundigheid in de keuken beschikken.
Aan tafel bij de
Italiaan
Hét tijdschrift voor de Italiëliefhebber, De smaak van Italië, heeft op basis van die
vereisten een gids opgesteld met de beste Italiaanse restaurants in Nederland: A
Tavola, aan tafel. Een zeer nuttig naslagwerk voor de Nederlandse fijnproever,
ingedeeld per provincie, waarin aan de restaurants zelfs een gouden, zilveren
of bronzen award is toegekend om de keuze nog makkelijker te maken. De meeste
restaurants bevinden zich in onze hoofdstad, maar ook Rotterdam is aardig
vertegenwoordigd. Maar liefst 9 restaurants zijn opgenomen in de laatste versie
uit 2013: Pasta Genova, Due Tonino, Napoli, La Stanza, O’Pazzo, Oliva, Gusto,
La Enoteca (dat helaas niet meer bestaat) en A Proposito, naast het centraal station. Daarnaast worden koffiebar
Booon, ijssalon Capri en delicatessenzaak La Vita è Bella ook genoemd als
authentiek Italiaans.Vier gangen voor € 34,50
Een leuke actie die in samenhang met deze gids wordt
georganiseerd zijn de Italiaanse dinerdagen, dit jaar voor de tweede keer
georganiseerd door de Smaak van Italië en restaurantsite Iens.nl. Van 14 t/m 23
november kun je bij een aantal Italiaanse restaurants in Nederland voor 34,50
euro van een viergangenmenu genieten. Dat betekent toch echt een keer eten als een
Italiaan: antipasti, primo, secondo, dolce en koffie met digestief. Kun je dat
aan? In Rotterdam zou ik dan zeker gaan eten bij Pasta Genova ('s Gravendijkwal 105D, 3021 EH Rotterdam, www.pastagenova.nl) en in Utrecht mag je Cantina di David (Oudegracht 88, 3511 AV Utrecht, www.cantinadidavid.nl) niet overslaan. Reserveren kan via deze link. Buon appetito!
Mocht je in Rotterdam zijn en lekker Italiaans willen eten, kijk dan eens op De Buik van Rotterdam. Daar vind je allerlei leuke blogs over de eetcultuur in die fantastische stad. Laat ons dan meteen even weten wat volgens jou de beste Italiaan is! Wil je in andere steden op zoek naar een Italiaans restaurant, sla dan de A Tavola-gids er even op na:
Mocht je in Rotterdam zijn en lekker Italiaans willen eten, kijk dan eens op De Buik van Rotterdam. Daar vind je allerlei leuke blogs over de eetcultuur in die fantastische stad. Laat ons dan meteen even weten wat volgens jou de beste Italiaan is! Wil je in andere steden op zoek naar een Italiaans restaurant, sla dan de A Tavola-gids er even op na:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten