dinsdag 23 juli 2013

Op reis met Marina Fiorato

Een spannend boek vol intrige, liefde en verraad. Het perfecte vakantieboek! Dat was wat ik wist over Het Venetiaans Verbond (uit het Engels vertaald door Els van Son). Dat boek ging dus mee op huwelijksreis. En al zou ik niet op vakantie gaan, dan zou dit boek me alsnog mee op reis nemen. Naar vroegere tijden, naar Constantinopel, naar Venetië. Naar oorlogen en gevechten. Naar zeevaarders, sultans, doges. Naar gesluierde vrouwen en gemaskerde mannen.

Synopsis

Venetië, 1576. Vijf jaar na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk weet een schip met dodelijke vracht ongezien Venetië binnen te varen. Even later strompelt een doodzieke man de loopplank af en valt neer op het San Marcoplein; hij heeft een 'cadeau' van Constantinopel voor Venetië bij zich. Binnen enkele dagen is de stad getroffen door een pestepidemie en heeft de Turkse sultan zijn revange. Maar het schip heeft nog een verstekeling aan boord: Feyra, een mooie jonge arts op de vlucht voor haar toekomst als concubine van de sultan. De wanhoop nabij geeft de doge zijn architect Palladio de opdracht de grootste kerk uit zijn carrière te bouwen, een offer aan God dat zo groot is, dat het Venetië van de ondergang moet redden. Maar Palladio is ook ziek en het vergt het uiterste van Hannibal Cason, de beste arts van de stad, om hem in leven te houden. Maar waar Cason niet op gerekend heeft, is de intelligente Feyra, een vrouw die niet alleen op professioneel gebied zijn gelijke is, maar hem ook nog wat kan leren over mededogen.

Zestiende-eeuwse soap

Het Venetiaans Verbond vertelt het verhaal van Feyra, die op noodlottige wijze haar thuis moet verlaten en in het kwaadaardige complot van de sultan, die haar halfbroer blijkt te zijn, terechtkomt. Het Venetiaans Verbond vertelt ook het verhaal van de architect Palladio, die de belangrijkste opdracht van zijn leven moet vervullen en van dokter Hannibal Cason, die de zware taak op zich neemt de pestplaag in Venetië het hoofd te bieden. Schitterende personages en verhaallijnen die op geniale wijze samenkomen in deze soapachtige roman, waarin het noodlot meerdere keren toeslaat. Net als je denkt dat alles goedkomt, gaat er toch weer iets mis. En dat houdt het boeiend.
 

Haat en liefde

Het ontbreekt dan ook niet aan haat, liefde en tweestrijd. Tweestrijd tussen het christendom en de islam, tussen de Venetianen en de Turken, tussen man en vrouw. We zien welke impact het geloof kan hebben op het menselijke gedrag. Hoe ondraaglijk het is voor een moslima om in een chirstelijke stad rond te dwalen: Het viel haar op dat de herder-profeet alomtegenwoordig was: op iedere straathoek en boven idere kerk. In haar geloof was het niet geoorloofd om God te verbeelden, het werd niet alleen als goddeloos maar ook als onmogelijk beschouwd. Maar hier leefden de christenen met hun God alsof hij hun buurman was en viel hij niet te ontwijken.
Maar ook de gevolgen van een oorlog, die twee volkeren misschien wel voor altijd tegenover elkaar zet, de haat jegens de ander, de onwetendheid over andere culturen hebben een belangrijke invloed op de loop van de gebeurtenissen. Al blijkt de kracht van de liefde - tussen man en vrouw, maar ook voor de medemens - uiteindelijk toch sterker. 

Historische feiten

Het Venetiaans Verbond is meer dan alleen een verhaal om lekker bij weg te dromen. Fiorato heeft ons iets te leren. Over geschiedenis, medicijnen en architectuur. Op meesterlijke wijze verbindt ze een aantal historische feiten - de pestplaag, de slag bij Lepanto, de grote brand van Venetië, de bouw van de Redentore - met elkaar in een sprookjesachtig verhaal vol spanning, liefde en emotie. Haar kennis van zaken lijkt oneindig en ik heb me meerdere keren afgevraagd of ik in een waargebeurd verhaal zat.
 
Laat je dus meevoeren op het vliegende tapijt dat Marina Fiorato voor ons heeft geweven en droom lekker weg tijdens je vakantie. Nieuwsgierig geworden? Koop dan hier dit schitterende boek:
 
 

1 opmerking: